HTML

Francia kapcsolat

Politika, társadalom, gazdaság és kultúra Franciaországban, magyar összefüggésekkel, tanulságokkal. Mert van mit tanulnunk tőlük.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Bort prédikál... de mit iszik?

2009.05.27. 09:36 élysée75

Válságban a francia borászat: a legfrissebb statisztika szerint átlagosan mindössze egyetlen pohár bort isznak meg naponta a franciák, azaz 43 litert egy esztendőben. Ötven évvel ezelőtt ez napi három pohár, évente pedig 120 liter volt fejenként. Még rosszabb a helyzet, ha azt nézzük: 2007-ről 2008-ra, tehát egyetlen év alatt 4 liter volt a csökkenés.

Ráadásul a válság is betett a francia borászoknak. Az év első négy hónapja alatt 15 százalékos volt a forgalom visszaesése, az árbevétel pedig 28 százalékkal lett kisebb, és ezt a tendenciát nem tudta megfordítani az export sem, ahol ugyanilyen arányú a csökkenés.

Ironikus vélemények szerint most hozza meg gyümölcsét a hetvenes-nyolcvanas évek alkoholfogyasztást ellenző kampánya, valójában azonban az italozási szokások megváltozásáról van szó. A francia fiatalok egyre kevésbé isznak bort, sokkal inkább az erősebb italok felé fordultak. A 35 év alattiak az országos átlag egy harmadának megfelelő mennyiségű bort fogyasztanak. Igaz, az 50-64 éves korosztály viszont éppen a dupláját az átlagnak…

A franciák borúlátóak: nem számítanak arra, hogy hamar véget ér a borászat recessziója. Mindez már a termelésen is meglátszik: tavaly 42 millió hektoliter bor készült Franciaországban, ami az elmúlt másfél évtized legrosszabb eredménye

Szólj hozzá!

Címkék: statisztika borászat

A bejegyzés trackback címe:

https://franciakapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr611146272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása