HTML

Francia kapcsolat

Politika, társadalom, gazdaság és kultúra Franciaországban, magyar összefüggésekkel, tanulságokkal. Mert van mit tanulnunk tőlük.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Látlak, Sarkozy!!!

2009.05.20. 18:37 élysée75

Száz euróra büntettek Marseille-ben egy 47 éves filozófiatanárt, amiért így kiáltott egy – szerinte – túlságosan alaposra sikeredett igazoltatást látva. Ennyi, ami biztosnak mondható, a részletekről természetesen eltér az érintettek véleménye.

A férfi – saját bevallása szerint – humoros leckét akart adni a túlbuzgó rendőröknek ezzel a mondattal, és sikerült is derültséget kiváltania – a többi járókelőből. A megszólítottak ugyanis nem voltak ennyire lazák, különösen, hogy vallomásuk szerint az inkriminált mondat nem egyszer vagy kétszer, hanem öt percen át folyamatosan (szakértői vélemény szerint hatvanszor) hangzott el a gyanúsított szájából. A pénzbüntetést végül is a rendőrség munkájának akadályozásáért és (itt jön a Sarkozy számára kellemetlen része az ügynek) az államfő megsértéséért szabták ki a vérmes tanárra.

Az ügynek ezután persze lett folytatása a sajtóban: meg is kérdezték az újságírók a kormányszóvivőt, tud-e az esetről az igazságügy-miniszter vagy akár maga a köztársasági elnök. Luc Chatel rövidre zárta az ügyet és közölte: a büntetés kiszabása a rendőrbíróság hatásköre volt, nekik semmi közük hozzá. Azt azért még hozzátette: szerencsétlen túlbuzgóság következménye, ami történt.

A magyarországi párhuzamokkal is rendelkező ügyben – a tanár fellebbezése nyomán – július 3-án születik ítélet.

Szólj hozzá!

Címkék: rendőrség büntetés sarkozy marseille chatel

A bejegyzés trackback címe:

https://franciakapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr671133969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása