HTML

Francia kapcsolat

Politika, társadalom, gazdaság és kultúra Franciaországban, magyar összefüggésekkel, tanulságokkal. Mert van mit tanulnunk tőlük.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Nemcsak ütik, már szúrják is a tanárokat

2009.05.21. 19:26 élysée75

Mobil beavatkozó erőt hozna létre a francia oktatási miniszter az iskolákban előforduló erőszakos cselekmények megelőzésére és kezelésére. Xavier Darcos erről a közoktatásban tanuló diákok szüleinek kongresszusa előtt beszélt.

A kérdés azután került a figyelem középpontjába, hogy Toulouse egyik elővárosi kollégiumában egy matematikatanárt késsel többször megszúrt egy 13 éves diák,  aki közben azzal fenyegette áldozatát, hogy megöli. A konfliktus oka az volt, hogy a tanár nem volt hajlandó visszavonni a büntetést, amit azért szabott ki az ötödikes diákra, mert nem készítette el a házi feladatát.

A miniszter szerint a hasonló esetek megelőzéséhez „eszközök kellenek, de jól használható eszközök”. Ilyen lehet ez a bizonyos mobil erő, amelynek a tagjai nem rendőrök, de kiképzett és felesketett személyek, akik képesek azonnal cselekedni, felismerni a helyzeteket, elvenni a fegyvereket és akár a tömeget is kezelni. Jogosítványokkal és különböző, egyelőre nem részletezett eszközökkel is ellátnák őket: többek között kinyittathatnák a diákok táskáját és átkutatathatnák a ruhájukat is, ha annak a gyanúja merül föl, hogy fegyver van náluk.

Darcos ugyanakkor a szülők felelősségéről sem feledkezett meg: pénzbüntetés kiszabását is elképzelhetőnek tartja, ha szükséges.

A pedagógus szakszervezetek érdekes módon máris tiltakoznak, mert szerintük a tervezett intézkedések a mindennapok részévé tenné a diákok gyanúsítását, ami viszont kizárja az eredményes oktatáshoz szükséges bizalom kialakulását.

Nicolas Sarkozy mindenesetre határozottnak tűnik a kérdésben. A köztársasági elnök ugyanis három prioritást határozott meg a közbiztonság erősítésében: a külvárosi bandák elleni harcot, a közlekedés biztonságát veszélyeztetők kiszűrését és az iskolai erőszak megszüntetését. Valamilyen intézkedés tehát mindenképpen lesz…

22 komment

Címkék: erőszak iskola sarkozy közbiztonság darcos

A bejegyzés trackback címe:

https://franciakapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr441136117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bunkó paraszt 2009.05.21. 20:50:07

"a külvárosi bandák elleni harc" - hova kellett süllyedjen Franciaország, mióta beengedték az afrikai bevándorlókat...

É2I 2009.05.21. 21:18:21

Érdekes, régen kordában lehetett tartani a "diákot" egy pár pofonnal. Mára ez már külön rendőrség felada lenne, a tanár meg tanítson golyóálló mellényben.

Éljen az eszetlen liberalizmus!

Éljenek a bunkó, de önérzetes szülők és az elhanyagolt, neveletlen, csökött csemetéik!
:(

nemuccaszoc 2009.05.21. 21:32:12

Nálunk a tanárverés már régi téma, franciák le vagytok maradva.

dshk 2009.05.21. 22:59:49

@É2I: te vagy az aki az esős időért is a liberalizmust hibáztatja?

2009.05.21. 23:28:15

ott az arabok, itt a cigók...

WinG 2009.05.22. 02:17:06

@espadazo: :D:D:D:D felröhögtem.

Denimm 2009.05.22. 07:00:44

@dshk: hát,azért van összefüggés.A gazdasági szabadelvűség miatt vannak ott az afrikaiak,törökök,arabok,stb.
Azok teljesen más kultúra.Nem "európai értékrendjük" van.És erre még rátesz egy lapáttal a szabadelvűség többi vívmánya is.

Asszem 2009.05.22. 07:34:57

A szabadelvűségnek köszönhetjük, hogy már nem ott tartunk, ahol azok tartanak, akik miatt a liberalizmust kárhoztatják itt egyesek...

BEigner 2009.05.22. 07:49:54

[OFF]
Ha szeretnéd egyedibbé tenni laptopod vagy Apple kütyüd, vagy ismerősöd lepnéd meg ilyennel, akkor nézd meg ezt a linket:
http://skinzone.hu/?affiliate=d0ce4
Skinek kaphatóak nagy választékban...

Sorry az OFF-ért..
[ON]

nem-igen 2009.05.22. 08:01:58

@Denimm: egy francokat a gazdasági szabadelvűség miatt vannak ott a közel keletiek, délkelet ázsiaiak, afrikaiak... Azért vannak ott, mert az átlag europai nem akar elmenni csatornát pucolni, szemetes autót pakolni, wc-s néninek, utat építeni, vagy ha mégis, akkor főnök akar lenni, és dirigálni 10 arabnak vagy feketének. Persze, könnyű irodából, a számítógép elől fikázni a bevándorlókat, hogy elveszik a melót mások elől, de te sem mennél el szart lapátolni, max annyit mondasz erre, hogy hát valaki biztos megcsinálná... És nem csak azért nem mész el szart lapátolni, mert rosszul fizet, mivel néha a bevándorlók melóival nem is lehet olyan rosszul keresni (lásd pl az építőipar egyes szektorai), hanem mert koszos, büdös, lenézett munka, és nem akarsz úgy a családod elé állni, hogy bár jó kocsit vezetsz, de ahelyett, hogy key account manager vagy, azt kell mondanod, hogy szart lapátolsz.

Jó példa erre az USA is, ahol a latin (illegális) bevándorlókat divat szidni, de gyakorlatilag ők működtetik délen a mezőgazdaságot, a köztisztaságot, a háztartási szolgáltatásokat, és még egy pár szektort kompletten, elsősorban olyanokat, ahova gyakorlatilag nagyon dárágn is nehezen lehetne helyi munkaerőt toborozni.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.05.22. 08:44:16

Nézzétek meg a Gyűlölet című 1995-ös francia filmet.Azóta eltelt 14 év.

É2I 2009.05.22. 08:58:27

@dshk:
Nem. Alapvetően nincs baj a liberalizmussal, sőt. Csak néhány túlbuzgó alkalmazójával, alkalmazásával.
Sajnálatos módon nálunk is sikerült átlendülni a lovon. Ez pedig már meg is mutatta magát és félek, ez csak a kezdet.
A problémát ott látom még, hogy sokan félreértelmezik a szabadságot. Annak értelmezve, hogy mindent szabad, a törvényeket nem ismerik vagy nem is akarják betartani.

nem-igen 2009.05.22. 09:10:26

@É2I: tudod, mi a gáz? hogy ez a "nekem mindent szabad, engem senki semmiben ne korlátozzon, vagy ha mégis _bármiben_ megteszik, akkor rendőr államot, meg ÁVH-t ordítok" eszme jellemzően pont nem a liberálisok szlogenje idehaza.

Beszélgess egy két emberrel olyan egyszerű, politika mentes témákról, mint, hogy lehet e szmog riadóval vagy bármi mással korlátozni a gépkocsi forgalmat. 10 emberből 9 azzal jön, hogy őt senki semmilyen szabadságában ne korlátozza, megvette a kocsit, neki ezek után kvázi mindent szabad. Pedig abban ugye megegyezhetünk, hogy ebből a 9 emberből biztos, hogy legalább 8 megsértődne, ha őt liberálisnak neveznéd.

Gazz 2009.05.22. 09:13:39

Ezek a szurkálódó arabok a saját hazájukban ennyi idős korban kussolva ülnek az iskolapadban és örülnek, ha nem kapnak egy kibaszott nagy sallert, ha netán pisszenni mernek.
Itt meg ők a nagy szabadságharcosok. Fasza. A liberalizmus ügyében szokás szerint a világ átesett a ló túloldalára....
Amúgy az arab bevándorlók franciaország buntetése az egykori gyarmattartásért. Megérdemlik.
Bevándorló népek közül egyedül a sárgák azok, akik tudják, hogy a megélhetésért dolgozni kell.

Elanor_ 2009.05.22. 09:17:29

@blas: vagy ezt: http://port.hu/az_osztaly_entre_les_murs/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=94845&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_topic_id=0

most játszák a moziban.
döbbenet, h hova vezet ez a kibaszott eszetlen liberalizmus. pár év alatt teljesen szétcseszték az oktatási rendszert, itt is, és, ha jól látom, ott is.

Elanor_ 2009.05.22. 09:25:49

amúgy, most látom, ez egy friss blog

"Francia kapcsolat
Politika, társadalom, gazdaság és kultúra Franciaországban, magyar összefüggésekkel, tanulságokkal. Mert van mit tanulnunk tőlük."

Látom a mai posztból is, hogy tényleg van mit tanulnunk tőlük.
HEHE

Void Bunkoid 2009.05.22. 09:35:36

A kör kezd bezárulni :)

Az emberi civilizáció akkor kezdett el kicsírázni, amikor az emberek mintegy korlátokat állítva maguknak, szabályok szerint kezdtek el élni (pl egy helyen lakunk, mindig ugyanoda sz*runk, vigyázunk a gyerekre, magokat vetünk egy meghatározott területre, hogy ne kelljen mindig más helyekre kóborolni kajáért, ha megtetszik a szomszéd medvebőr pamlagja, nem megyünk át, verjük agyon kőbaltával és vesszük el tőle, hanem ESETLEG, ha fűlik a foga hozzá, adunk érte mondjuk három tyúkot, stb. stb.)

Ezek a bizonyos íratlan szokások, szabályok később úgynevezett törvényekké szilárdulva szabályozták az azóta szintén kialakult úgynevezett társadalmak életét. Aki nem felelt meg ezeknek, azt az adott társadalom nem tekintette magához tartozónak, és legtöbbször ki is vetette magából. Ennek az első, és legprimitívebb formája az volt, hogy egyszerűen megölték a renitenskedőt. Ennek az eggyel humánusabb formája az volt, hogy elzavarták a p*csába, bolgoduljon ahol tud, de ne itt. A még fejlettebb változata (annyira modern, hogy igazából csak a legújabb kor kezdetétől dívik) a mindenféle büntetésvégrehajtási intézmények használata, ahol a büntetéssel mintegy nevelő célzattal is próbálnak hatni a renitensre, hátha be tud illeszkedni a társadalomba (IGEN, a börtönbüntetés ennyire modern találmány köztörvényes bűnök esetében (szinte CSAKIS nemeseket/politikai jellegű foglyokat tartottak fogva), még az újkorban is a köztörvényes bűnözőket - piti tolvajokat is - egész egyszerűen felkötötték a piactéren, esetleg száműzték azzal a feltétellel, hogy ha még egyszer meglátják a környéken őket, lógni fognak).

Jelenleg ez a liberalizmus nevezetű valami annyira EGYÉNI módon fog fel mindenkit, hogy gyakorlatilag mindenki írogathatja a saját kis törvénykönyvét, és aszerint cselekedhet, és ha bárki be mer szólni, azonnal jogorvoslatért folyamodhat.

De mi van, ha a jogorvosló szervezetnek mondjuk nem áll a saját kódexében, hogy az ilyenekkel törődjön? :P

Az összevissza káosz lassan vissza fogja süllyeszteni az embert ugyanazzá a buta, önző, a civilizáció érdekében semmit fel nem áldozó állattá, aminek indult. De nem baj, lehet majd kezdeni elölről...

É2I 2009.05.22. 10:25:11

@nem-nem:
Mondtam én is, hogy nincs bajom a liberalizmussal úgy általában. A félre értelmezett alkalmazásával és a túlbuzgósággal annál inkább.
Igen, az említett példád nagyon jó. Valahogy úgy néz ki a hejzet, hogy "mást hogyan korlátoznak nem érdekel, de nekem nehogy megmodja már valaki, mit tehetek, mit nem". ;(

@Void Bunkoid:

Ezek szerint nem csak én gondolom ezt. :)

dshk 2009.05.22. 13:36:02

@Void Bunkoid: "gyakorlatilag mindenki írogathatja a saját kis törvénykönyvét"

Annak idején a liberalizmus legfőbb célja volt elérni, hogy a törvény mindenkire és egyformán vonatkozzon. Ez egyáltalán nem volt nyilvánvaló akkoriban. Ma már az, és éppen a régi liberlizmusnak köszönhetően. Nagyon jól leírtad, hogy alakultak a dolgok, csak a házszámot tévesztetted el nagyon.

A probléma akkor lesz, amikor valamiért sérül ez az egyenlőség. És egyes szülők, de tanár is van ilyen, törvényen felül állóknak érzik magukat. Kiváncsi vagyok mit talál ki Sárközy, hátha tanulhatunk belőle. Itt nálunk semelyik oldal nem volt képes érdemi megoldással előállni és azt végre is hajtani az elmúlt 20 évben, úgyhogy a jövöben sem érdemes rájuk számítani.
süti beállítások módosítása