HTML

Francia kapcsolat

Politika, társadalom, gazdaság és kultúra Franciaországban, magyar összefüggésekkel, tanulságokkal. Mert van mit tanulnunk tőlük.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Mennyi van a politikusok zsebében?

2009.05.18. 15:11 élysée75

Örökzöld téma, nemcsak Magyarországon, hanem mindenhol a világon. A franciák sem kivételek ez alól: a Capital című magazin ezért aztán nemrég nyilvánosságra is hozta ötszáz választott tisztségviselő jövedelmét. Lássuk a számokat!

Köztársasági elnökként Nicolas Sarkozy havonta bruttó 22.249 eurót keres. A miniszterelnök, Francois Fillon alig valamivel kap kevesebbet: 21.026 euró a fizetése. A nyugdíjas politikusok – úgy látszik – Franciaországban sem járnak rosszul: az előző államfő, Jacques Chirac egyrészt 19.000 euró nyugdíjat kap, másrészt további 12.000 euró illeti meg, mint az Alkotmánytanács tagját.
 
A miniszterek havi fizetése Párizsban 14.017 euró. Persze sok esetben nem ez az egyetlen jövedelem, amit a tárcavezetők kapnak: Rachida Dati igazságügy-miniszter ugyanis egyben Párizs hetedik kerületének polgármestere és fővárosi tanácsos, összességében 19.053 eurót keres. A hölgy tehát csak rosszul járhat, ha európai parlamenti képviselővé választják, ami szinte biztosra vehető. Ezért a megbízásért ugyanis „mindössze” 7.008 euró jár.
 
Hervé Morin védelmi miniszter sem bízza véletlenre: tárcavezetőként, polgármesterként, regionális önkormányzati tanácsosként és községi önkormányzati szövetségi elnökként 19.053 eurót keres havonta. És a hab a tortán: versenylovakkal is foglalkozik, amelyek közül az egyik csődört 2007-ben 5 millió euróért vásárolta meg a dubai emír.
 
Az ellenzék jóval kevésbé van eleresztve. Sarkozy korábbi ellenfele, Ségolene Royal alig 5.441 eurót keres havonta képviselőként és regionális önkormányzati vezetőként (plusz néhány ezer euró szerzői jogdíj). A centrista Francois Bayrou jövedelme parlamenti képviselőként 7.008 euró, amihez további néhány ezer euró társul egyetemi tanárként, illetve az általa bérbe adott termőföldekből. A korábbi szocialista kormányfők közül Laurent Fabius 9.730 eurót keres havonta, Michel Rocard jövedelme pedig 11.708 euró. Párizs főpolgármestere, Bertrand Delanoe 8.572 eurót kap, amihez 2.700 euró képviselői nyugdíj társul, valamin komoly szerzői jogdíjak.

Szólj hozzá!

Címkék: sarkozy fizetés royal chirac capital morin dati fillon bayrou rocard fabius delanoe

A bejegyzés trackback címe:

https://franciakapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr251128818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása